LHBTI+ Wat is dat eigenlijk?
En wat doet die + er achter?

LHBTI (LGBTI in het Engels) is de gebruikelijke aanduiding voor diverse vormen van seksuele- en genderdiversiteit.

Er zouden nog heel wat letters aan kunnen worden toegevoegd. Op deze website gaan we gemakshalve uit van de meest gebruikte afkorting, aangevuld met een plusteken.

  • Lesbiennes
  • Homoseksuele mensen
  • Biseksuele mensen
  • Transgender mensen
  • Intersekse persoon


Hoeveel mensen zijn dat dan? In Etten-Leur en omgeving?

Oh, we hebben ze niet geteld hoor. Is ook wat lastig, want wanneer val je daar dan onder? Als je als vrouw wel eens verliefd bent geweest op een andere vrouw? Als je als man samenleeft met een andere man? Als je er open over bent? Als je het eigenlijk best weet maar bang bent om ervoor uit te komen? ‘In de kast zit’ dus?

Laten we een gemiddelde nemen van de legio onderzoeken en resultaten die er bekend zijn: een procent of tien. In Brabant dus eenkwart miljoen..

250.000 LHBTI+mensen in Brabant…?

Ja, daar mogen we zeker vanuitgaan. In alle stadia van openheid of verborgenheid, in of uit de kast dus.

Maarruh… in de kast? Hoezo dat dan?

Er is moed voor nodig om wereldkundig te maken dat je niet zo ‘keurig’ 100 procent heteroseksueel bent. Ga je er op school mee gepest worden? Gaat het je op den duur je baan kosten? Als je in een typische mannenwereld werkt bijvoorbeeld? Hoe gaat mijn gezin reageren?

Redenen te over (en nog veel meer) voor veel mensen om zorgvuldig in de kast te blijven. Redenen om nooit helemaal jezelf te kunnen zijn. Nooit te mogen zijn, zo voelt dat zelfs vaak.

Hoor jij bij LHBTI+? Denk jij dat we samen meer kunnen bereiken dan ieder afzonderlijk? Ben je benieuwd naar de ideeën van anderen? Of heb je zelf in gedachten wat we zouden kunnen (of moeten) doen?

Laat van je horen. Dan gaan we binnenkort eens bij elkaar zitten…

Vriendelijke groet,
Emma & Eva Laurijssens van Engelenhoven